Spája nás spoločný záujem - výcvik psov

BARF - výborné a zdravé pamlsky pre psov

18.12.2017 14:36

Na presné pomery surovín musí prísť každý sám. Ak dáte do cesta dostatok múky, bude sa dať vyvaľkať a vykrajovať z neho jednotlivé koláčiky. Takéto výrobky sú najtrvanlivejšie a najpraktickejšie na manipuláciu, ale vykrajovanie je pomerne pracné. My pohodlnejší si vystačíme s tekutým cestom do ktorého múku vôbec nemusíme dávať, stačia sparené ovsené vločky. Toto riedke cesto sa len vyleje na papier na pečenie do vrstvy hrubej cca 1cm. Upečený plát cesta sa nakrája nožom na primerané kúsky. Pamlsky sa skladujú v chladničke (max tri dni) a zvyšné počkajú na svoje využitie v mrazáku.

 

Základ pre obe cestá je rovnaký 

- hydinová, bravčová, hovädzia alebo akákoľvek iná pečeň rozmixovaná na kašu. Na jeden plech tekutého cesta stačí cca 250g pečene. 

- do pečene sa pridajú dve celé vajíčka, 

- hrnček sparených ovsených vločiek a môže sa pridať aj nejaká najlepšie zdravá múka (obyčajná celozrnná, špadlová, pohánková,...). Pre tekuté cesto stačí jeden hrnček múky a jeden hrnček vločiek, zatiaľ čo do cesta ktoré chcete vykrajovať formičkami pridávate múku dovtedy, kým sa s ním nedá pracovať.

 

Cesto je možné rôzne vylepšovať. Atraktivitu pamlsku zvýši rozdrvený strúčik cesnaku a/alebo trošku byliniek (sušených alebo čerstvých, ja rada dávam sušenú majoránku a čerstvú petržlenovú vňať).

 

Pečienku je možné doplniť ale aj úplne nahradiť konzervou tuniaka, sardiniek, akýmkoľvek surovým mletým mäsom alebo tvarohom. Myslím si, že je zbytočné písať presné recepty, pretože jednoducho stačí zmiešať tieto mäsové zložky s vajíčkami, nejakou múkou a prípadne aj s nastrúhanou mrkvou či inou zeleninou/ovocím, bylinkami, podrvenými vaječnými škrupinami, minerálnymi doplnkami pre psy,... Prídavok oleja, masti či masla ešte zvýši chutnosť pamlskov.

 

Pečieme pri nízkej teplote, a dosušíme voľne na vzduchu.

 

A ešte príklad na dve tekuté cestá:

1. cesto Pečienkové: 250g pečeň + 2vajíčka + múka 1hrnček + ovsené vločky 1hrnček + cesnak 1 strúčik

2. cesto Mäsové: 250g mleté hov. mäso + 1 hr. ovsené vločky + 2 vajíčka + 1 postrúhaná mrkva
 

Vašim psím parťákom prajeme dobrú chuť! ;)

Vyhľadávanie

Kontakt

Kynologický klub DogSport Senec GPS: 48.204809,17.48093 +421 902 948 200
+421 918 521 987